Tелекомите пуснаха официални  позиция до медиите във връзка с цените

...
Tелекомите пуснаха официални  позиция до медиите във връзка с цените
Коментари Харесай

Телекомите с официални позиции за абонаментните такси, след обвиненията в нелоялна практика

Tелекомите пуснаха публични  позиция до медиите по отношение на цените на проектите и изказванията на Комисия за отбрана на потребителите (КЗП) за при индексацията на месечните абонаментни такси.

Във връзка със мнението на министъра на стопанската система Корнелия Нинова и оповестеното известие на страницата на Комисия за отбрана на потребителите (КЗП) по-рано през днешния ден, от „ Теленор “ показват, че са осведомени с тях.

„ Доколкото на този стадий не сме получили заповед, издадена от КЗП за възбрана на нелоялна комерсиална процедура, обвързвана с плануваната от нас индексация, планираме да изчакаме приемането ѝ, надлежно да се срещнем със наличието ѝ, след което ще оповестим последващите си стъпки “, изясняват от компанията.

Ето какво още изясняват в мнението си „ Теленор “:

Очакваме индексацията да е към 5%, образувана по следния метод:

- За 2021 година индексацията се прави, като се ползва средногодишният показател на потребителските цени (ИПЦ), оповестен от Национален статистически институт (НСИ) за 2020 година, който е в размер на 1,7%.

- В началото на идната календарна година „ Теленор България “ ще индексира месечните абонаменти с Идеологически подривни центрове за 2021 година, чийто планиран размер все още е към 3,3%. Веднага откакто Национален статистически институт разгласява размера на междинния годишен показател на потребителските цени (СГП) за 2021 година, което издание се чака в средата на януари 2022 година, „ Теленор България “ ще осведоми потребителите си за точния му размер.

За 50% от потребителската ни база тази смяна ще бъде в размер на по-малко от 1 лев с Данък добавена стойност.

Индексацията се прави в сходство със подписаните с потребителите самостоятелни контракти, които плануват, че „ Теленор България “ има право да индексира месечния абонамент един път годишно, с размера на оповестения от Национален статистически институт средногодишен показател на потребителските цени, за миналата година, като осведоми потребителя в първата месечна фактура след индексирането. До този миг „ Теленор България “ не се е възползвала от правото да индексира цените, само че повишаването на оперативните ни разноски в пъти, което отчитаме от старта на пандемията и изключително през последните няколко месеца, наложи взимането на това нелеко решение.

Уверяваме Ви, че решението за индексация бе взето след задълбочени разбори и деликатно изследване на практиките на пазара на телекомуникационни услуги в Европа, където индексация на цените на мобилните услуги е нормална процедура. В допълнение, видно от потребителската кошница, изследвана от Национален статистически институт при установяване средногодишния показател на потребителските цени, само цената на електронните съобщителни услуги през последните 18 месеца е продължавала да пада.

Важно е също да отбележим, че в тежката обстановка на пандемия. „ Теленор България “ резервира броя на чиновниците си, продължи да разчита на всички свои локалните снабдители и подизпълнители, без да понижаваме размера на поръчките си за артикули и услуги към тях. В резултат на това, като огромен шеф и корпоративен поданик, „ Теленор България “ продължава да дава своя принос за развиване на българската стопанска система.

Бихме желали да Ви осведомяваме, че гореизложеното и спомагателни елементи са посочени и в отговора ни към омбудсмана на България, който беше изпратен през днешния ден.

Ето и позицията на А1:

Употребата на мобилни и закрепени услуги се е нараснала в пъти през последните години. Ако вземем за образец мобилния интернет, сега потребителите заплащат доста по-ниска цена за мегабайт мобилен интернет, в сравнение с преди няколко години. Тази наклонност докара и до високото търсене на неограничени мобилни проекти сега. Поради тези аргументи се постанова да индексираме цените на нашите услуги, с цел да компенсираме възходящата инфлация и провокираните от нея по-високи разноски за компанията.

А1 постоянно е спазвала прецизно законите и регулациите, като е водила транспарантен разговор с институциите и държавните органи. Индексацията за настоящата година с показателя за миналата се вкарва в този момент, при съществуването на несъмнено правно съображение. Единствено водени от потребителския интерес, взехме решение индексирането да бъде отразено при започване на 2022 година, когато се генерират фактурите за употребени услуги за месец декември 2021 година Тогава се чака Националният статистически институт да разгласява и средногодишния показател на потребителските цени за 2021 година Планираме двата показателя да се сумират и да се приложат едновременно за бъдещи фактури, без да засягат към този момент издадени такива.

В случай че Комисия за отбрана на потребителите упорства да използван незабавно индексацията за актуалната година и настрана в 2022 година да индексираме с инфлацията за 2021 година, потребителите ще бъдат сложени в по-неизгодно състояние и ще понесат по-високи цени. Както постоянно до момента и при този случай ще разчитаме на диалогичност от страна на държавните институции, защото се стремим да бъдем оптимално транспарантни и правилни в връзките си с крайните консуматори. Свързаността е по-важна от всеки път и нашите услуги са структуроопределящи за цялото общество. Поради тази причина за нас е значимо да продължим да ги развиваме и да предлагаме качествени телекомуникационни услуги, а единственият метод е да се съобразяваме с икономическата конюнктура и обстановката на пазара.

Ето позицията и на Vivacom:

" Vivacom прецизно съблюдава българското законодателство. Не бихме могли да разясняваме въпросната заповед, преди да се срещнем с нейното наличие. Винаги сме били извънредно почтени и транспарантни в връзките с клиентите и през годините сме потвърдили, че работим в техен интерес и сме предан сътрудник на бизнеса ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР